Generation 12 Generation 13 Generation 14 Generation 15 Generation 16

FFMMFFMMFFFF Israel Rasmusson.
Nämndeman, riksdagsman
Bosatt i Kolviken, Norrbärke (Dala).

Johan och Jonas Israelssöner är av deras patronymikon att döma söner till företrädaren i Kolviken Israel Rasmusson. Denna filiation har inte belagts i domböcker el dyl, men namnet Israel förekommer inte särskilt ofta i Norrbärke och dessutom är Kolviken egentligen en ensamgård som på 1600-talet delats mellan Johan och Jonas Israelssöner.

Om Israel Rasmussons härkomst vet vi en del, eftersom han har anknytning till Starbosläkten. Jussi Björlings antavla (i SvA 6/97) innehåller f ö också Israel Rasmusson.

Israel Rasmusson var nämndeman i Norrbärke och riksdagsman 1605, 1617 och 1624 (se L Mårtensson).

Av domboken 14/10 1600 framgår att Israel hade en bror vid namn Abraham Rasmusson. Denne Abraham Rasmusson förekommer också i dombok 12/1 1593 där det framgår att hans moster var hustru Anna i Flatenberg, fogden Hans Svenskes hustru. Målet på tinget 1593 hänsköts till lagmanstinget, vars utslag turligt nog finns bevarat i serien "Strödda domböcker och rättegångshandlingar, volym 6" i RA. I samma lagmansrättsprotokoll framgår det också att Abraham och Israel också ägt delar i Kölnäs i Norrbärke som de sålt till en Per Jönsson i Kölnäs. (Torbjörn Näs)


FFMMFFMMFFFFF Rasmus .
Bosatt i Kolviken, Norrbärke (Dala).

Rasmus förekommer i domboken 20/2 1557 då han inlöste 1/3-del i Kolviken av Jöns Bengtsson i Västansjö, som vid ytterligare domboksstudier visar sig vara son till en Bengt Hansson, broder till nämndemannen Olof Hansson i Starbo. Jöns Bengtsson var alltså kusin med Rasmus hustrus far nämndemannen Anders Olsson i Starbo. Kanske är Rasmus identisk med den "Rasmus smed" som på tinget 18/2 1547 uppbjuder "Peders hemman" i Starbo som han hade i pant. (Torbjörn Näs)

       
   
     
   
       
   
     
   
FFMMFFMMFFFFM Andersdotter.
Född i Starbo, Norrbärke (Dala).

Israel Rasmussons mor var syster till hustru Anna i Flatenberg och Olof Andersson i Starbo (vars dotter var gift med Erik Larsson hammarsmed) (Torbjörn Näs).

FFMMFFMMFFFFMF Anders Olofsson.
Född i Starbo, Norrbärke (Dala). Bergsman, nämndeman i Starbo, Norrbärke (Dala).
Belagd från 1539 till 1549 i Starbo, Norrbärke (Dala).
Belagd 1539 (Jordebok) till 1549 (Dombok).

Anders Olsson i Starbo är nämnd i livet åtminstone 1539-1549.

18/2 1547 (f 80r) hade Anders Olsson köpt hemmanet Kolviken av Hans Unge i Starbo och dennes systersöner Peder Larsson och Jöns i Starbo. Av domboken 1549 (f 137v) framgår att Anders Olsson sedan bytt bort 1/3-del i Kolviken mot en brorsdel i Starbo och Skenshyttan av sin kusin Jöns Bengtsson i Västansjö, säkert samma 1/3-del som sedan Anders Olssons svärson Rasmus inlöste av Jöns Bengtsson 1557. Anders Olsson bytte vid samma tillfälle också bort delar i Kolviken mot en systerdel i Starbo av Gosven Hansson i Hagge. 2/3 1548 sålde Anders Olsson sin hustrus rätta fäderne i Halvarsbenning i Norberg till Hennike Bengtsson i Vad. Samtidigt sålde också Hans Persson i Vik sin hustrus arvslott i Halvarsbenning till Hennike. 18/2 1547 uppbjöd Anders Olsson sin farbroder Bengt Hanssons del i Starbo, som Anders far Olof Hansson hade köpt av sin bror Bengt, men tydligen inte sökt fasta på. (Torbjörn Näs)

FFMMFFMMFFFFMFF Olof Hansson.
Född omkring 1465 i Starbo, Norrbärke (Dala). Nämndeman i Starbo, Norrbärke (Dala).
Bergsman i Starbo, Norrbärke (Dala).
Belagd i dombok AI:1 p 81r och 137v. Han var nämndeman 1518 när han beseglar ett pergamentbrev i Norrbärke (DDal nr 232). (Torbjörn Näs)
Levde ännu 1518 då han med sitt sigill bevittnar Peder Tyrgilssons i By, Norrbärke socken, donationsbrev på "Yxhammarsboda" till Västerås domkyrka. Nämndeman i Norrbärke tingslag. (Släktingar.se)
FFMMFFMMFFFFMFFF Hans .
Bergsman